Fiind situată la poalele munților Bucegi, Azuga este o stațiune climaterică care se poate mândri cu prima pârtie de schi din România omologată de Federația Internațională de Schi - pârtia Sorica. Din acest motiv, dar și datorită investițiilor masive în infrastructura de turism care au avut loc în ultima perioadă, Azuga a devenit una dintre cele mai mari stațiuni de schi din țară.

Potențialul turistic al zonei orașului Azuga este uriaș, cu posibilități de recreere atât iarna cât și vara. Formele de turism favorizate sunt: odihna totală sau activă, drumețiile pe 9 trasee turistice montane, de la foarte ușoare la foarte dificile, în Munții Bucegi și Munții Baiului, traseele de alpinism în Munții Bucegi, sporturile de iarnă (schi alpin, fond, randonee, snowboard, săniuș), sporturile de vară (exista o sala de sport acoperita si o baza sportiva de tip II in aer liber in care se poate practica baschet, volei, handbal si  minifotbal), picnic, vânătoare și pescuit sportiv, agrement nautic, cunoaștere - instruire.

Forme de turism practicabile

Dezvoltarea orasului Azuga se datoreaza in mare parte si fenomenului turistic. Diversele resurse cu proprietati terapeutice si factori naturali de cura au condus la dezvoltarea turismului montan, conditiile naturale, resursele cultural-istorice, pitorescul zonei, fondul cinegetic au oferit multiple posibilitati de amplificare a turismului in zona. La acestea se adauga si turismul de aventura care si-a gasit un loc important in Azuga in ultimii ani. De-a lungul timpului diversitatea, volumul si valoarea resurselor turistice din statiune au favorizat practicarea mai multor forme de turism, ceea ce conduce la ideea de statiune complexa, ce poate raspunde nevoilor unor segmente largi de turisti.

A. Turism montan - schi alpin , schi fond, trasee montane.

B. Turism pentru odihna si recreere - excursii, drumetii montane, agrement de incinta, sporturi de vara.

C. Turism de afaceri

D. Alte forme de turism - sporturi extreme (paintball, plimbari cu ATV, mountain - biking, alpinism si escalada),cantonamente sportive, turism de evenimente, turism de vanatoare si pescuit sportiv, turism de tranzit si de sfarsit  de saptamana, turism stiintific.